INTERVIEW: FREESTYLE CROSS-COUNTRY SKIER

15 February 2014

FOR ENGLISH VERSION SCROLL DOWN

Freeskiing je úžastný šport charakteristický svojou jedinečnosťou a rozmanitosťou. Na mysli mám nielen triky, ale aj miesta, kam sa možete dostať, zážitky, ktoré možete zažiť, či ľudí, kterých možete stretnúť. Ak sa zúčastníte freeski kontestu alebo súťaže, očakávate tam, logicky, riderov na lyžiach. No ja som spoznala člověka, ktorý sa na štart postavil na freestyle běžkách.
Čítate správne. Vojta Tryzna je jeden z mála ľudí, ktorý jazdí freestyle bežky, tzv. jibskate.
Keďže to znie tak neuveriteľne, ako to vyzerá, nedalo sa mi nespýtať sa ho pár otázok.


Foto: Jiří V. Novotný

Ahoj Vojta, mozes mi, prosim, napisat par viet k tomu ako si sa k tomuto športu dostal, jako dlho to robis, ci je to ,normalne´?


Abych začal nějak od začátku od mládí jsem vrcholově závodil v běžeckém lyžování a biatlonu, občas zacinkala i nějaká ta medaile a vůbec dělal jsem a stále dělám všemožný sporty. Rád se pouštím do nových výzev a tak poslední rok vrcholovýho sportovce jsem začal zkoušet freeski lyže, ale moc mi to nevyhovovalo svoji váhou (jak bot, tak lyží samotných) a nutností být k nim pevně připoután. Ještě jak jsem psal, nevyrůstal jsem na nich, takže žádná sláva, navíc korunovaná natrženýma vazama.

Freestyle běžky "Jibskate" bylo něco nového, co nikdo v Česku v roce 2007 nedělal (a ještě teď můžu směle říct, že zábradlí jezdím jako jediný). Tedy velká výzva, která začala už samotným sehnáním lyží, které se k nám ani nedováželi, pak výběrem vázání (používám vázání na klasiku, pro odborníky SNS Profile Equipe classic) a jeho umístěním, boty sem bafnul svoje závodní modely na skate a mohlo se začít s prvními pokusy (sám sem si říkal, jestli jsem se nezbláznil :-)). Následovali inovace v podobě nové skluznice a vsazení hran (opět řešení jejich umístění a délky), ve finále jibbing na řadě akcí a typech překážek, které si parádně užívám.

Běžky jsou pro mě přirozenější a volnější (volná pata, měkčí bota, lehčí lyže), ale na úkor stability, takže někdy i dost bolí. No ten úžasnej pocit zdolání nějaký záludný překážky, kterej nás posouvá dál, ten máme asi všichni stejný ať už jezdíme na čemkoli...


Spomínal si vsadenie hrán do bežiek. Koľko také bežky znesú? Ako dlho ti vydržia?


Vydržej opravdu hodně moc :-), skákal jsem s nima do vody i jezdil prašan, samozřejmě už byly několikrát zlomený, ale stejnej týpek co mi je vytunil je dokáže zase vždycky i dát dohromady, takže s malejma opravama jsou nezničitelný (jo a pro jistotu mam dvoje :-)). Problémem byla třeba délka hran, které kvůli zachování pružnosti nemám po celé délce lyže. Původní rozměr hran se musel zkrátit, protože na jejich konci docházelo k lámání lyžě. Ale jinak nemám za ta léta jedinou prasklou hranu a tak se ptám, kdo z Vás to má? :-)


Foto: facebook ZOO-CORE-WEAR


Aké sú tvoje obĺúbené triky? Predpokladám, že pomenovaním alebo prevedením sa dosť podobajú trikom na lyžiach. Existujú špeciálne triky len pre jibskate?


Jasná věc triky přebírám od freeskierů, třeba teď mě hodně inspirovaly X-games a Olympijské finále :-D ;-) Jak se říká kdo chce s vlky....takže vyju s klukama v parku :-). Nejoblíbenější asi točky na bedýnku 270 na obě strany nebo jízda ze switche, nějakej ten switch up. Z railů pak bs 270, nebo nějaký zapeklitosti jako S-rail. Když se někdy podívám do vzduchu, tak se taky občas o něco pokusím, ale kosti už nemám nejmladší takže žádný krůtí rolky, spíš na styl :-). Jinak z freeridu jasně vede Velká Kotelní jáma, jen se do ní vždycky dostanu se 190 cm dlouhejma závodníma skate lyžema, takže cílem je se tam vyškrábat i mýma freestylovkama. Speciální mám určitě dopady, tam si totiž vzhledem k volné patě můžu vystřihnout telemark, ale jak říkám snažím se jezdit s klukama a něco od nich okoukat ;-).

Kam chodievaš najčastejšie jazdiť? Vídať ťa napríklad na lokálnych eventoch v Čechách. Vyrazíš niekedy aj na ľadovce?

Nejčastěji u nás v Kérkonoších, měl jsem i šestku gun nad domem, ale teď už tam bohužel stojí barák. V okolí je řada super snowparků, některé vznikly, zanikly, nebo se jim teď nedaří něco vystavět. Jak už to bývá, někdy stačí bedýnka a dobrá parta a jsou na tom ty nejlepší shredy! Eventy tak nějak objíždím jak je čas. Když se něco koná u nás v Kérkonoších tak mě tam asi potkáte. Ne zvláště kvůli závodu, ale kvůli atmosféře a možnosti zase potkat lidi, které jsem třeba dlouho neviděl a zajezdit si s nimi. Taky jsem už třikrát vyrazil s běžkama do Prahy na náplavku, kde to bylo super poježdění s přáteli s vyhlídkou na Hradčany. Ledovce jsem objížděl dřív ať už Stubai nebo Hintertux, taky sem byl pojezdit v Livignu, ale teď už dost času sebere škola, práce, průvodcovní po horách, nějaký horolezecký akce a další aktivity, tak už si jezdím pro radost po těch našich horách a údolích ;-).


Matternhorn.

Ešte by ma zaujímalo, ako je to s jibskate vo svete. Poznáš viacerých riderov? Zháňaš si dáke informácie alebo sleduješ v tom trendy? Či si skrátka samouk?

Všeobecně se dá říct, že skoro každý běžec na lyžích si někdy po tréninku jde zaskákat na nějaký ten skůček (aspoň za mých mladých let to tak bylo). Raily a zvláště pak trubky jsou jiný příběh, tam už se do toho tolik lidí nehrne :-D Ze světa znám tak Andy Newella, který patří do americké běžecké repre a občas si vyrazí zalítat nějaký rodeo. Vim, že v Česku si tyto lyže objednali i někteří další, ale na tyče se jim zatím moc nechce, tímto bych je chtěl vyzvat :-)! Nedávno mi psal jeden junior ze Švédska, který se ptal na nějaký podrobnosti ohledně vylepšení. Co se týče freestyle běžek, jsem samouk, ale taky jsem absolvoval newschool campy v Hrozenkově a rád si nechám poradit nebo se optám ve snowparku při ježdění :-). Teď jsme s jednou českou freeski firmou polemizovali, jestli se nepokusíme vyrobit freestyle běžky, jak to dopadne to se nechme překvapit :-).

Ďakujem za rozhovor a prajem veľa úspechov. Vidíme sa na kopci! :)
Já děkuju Tobě, celý týhle komunitě bezva lidí, že můžu být její součástí a taky všem co můj sloh přelouskali až sem :-D!! Mějse smějse! Uvidíme se! :-)




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


There is no doubt freeskiing is an unique sport. It is characteristic not only by diversity of tricks but also places u can visit or people you can meet. When you see some freeski contest, of course you would expect riders with twintip skis.
I met a person, who rides such a contests on cross-country skis. You read it correctly. Vojta Tryzna is one of few people, if not the only one in Czech, who do this sport called jibskate.
Because it sounds as crazy as it looks, I asked him couple of questions about his unusual hobby.


Foto: Fotoateliér Vrchlabí - Jiří V. Novotný


Hi Vojta, could you, please, explain me how have you started with this sport, how long do you do that, if it is ´normal´?
To start from the beginning, I was a pro athlete in cross-country skiing and biathlon and from time to time I won some medal. In general, I did and I still do a lot of different sports. I like a new challenges, so last year as the pro athlete I had tried ordinary twintip skis. Because of its weight (skis and boots) and being attached to the binding I didn´t feel comfortable with it. Moreover I found out it was not my cup of coffee, even more after I torn my ACL.
Freestyle cross-country skis was something new, nobody in Czech in 2007 did. Even now I can say I am the only one here riding the rails. This challenge started with getting a special skis, which are not imported to Czech. Continued with dilemma how to choose a good binding (for now I use classic, for those who knows I use SNS Profile Equipe classic) and how to drill it. Shoes weren´t  a big issue, I grab my old ones. After all this I was ready for my first attempts, asking myself if I am not crazy :).
I made some innovations, such as new surface and edges (question was how to did that and how long). In the end I visited couple of events with several types of obstacles and I really enjoy riding it.
Although cross-country skis are more natural for me, more free (not attached heel, softer shoes, lighter skis) sometimes it really hurts because of stability, which you can loose really easily. On the other hand, the great feeling when you slide the obstacle and do some trick which push you forward is amazing. I guess it is similar for everyone who do also freeskiing or snowboard.

You mentioned you customised your skis. How long you can ride one pair ?s it not damaged too quickly?

It can handle quite a lot :). I jump with them into the water, I rode a powder ... Of course I broke some, but friend who helped me to make them is always able to repair it. So basically with small reparations  they are indestructible (I have two pairs anyway, just in case).
The problem was how long the iron edges should be. They are not as long as the edge of the ski so the ski keeps its flexibility. The original size of the edges is shorter, because the skis were broken a lot at their end.
I have no broken edge for years. Who has such a luxury? :D


Apres Ski, Náplavka, Prague. Pic: Štepán Kuklík
What are your favourite tricks? I think the names or how it looks it is similar to ´ordinary´ freeski tricks. Does some special tricks for jibskate exist?

I copy a lot of tricks from freeskiers, that´s for sure. I am inspired by X-Games or lately Olympics finals :). it is said ,,If you want to live with a wolfs...´´ , so I howl with guys in the park J. My favourite are rotations to the box, 270 both sides or some switch, switch-ups, 270 off... S-rail is hell.
I am at the age when I like to jump, but nothing high or too much spin. If I jump, I try it to be more about the style. For freeride I like Velká Kotelní jáma. I always get there with my 190 cm long, race series skate skis, so next goal is to make it also with my freestyle skis. The landing is always extraordinary, according to free heel i can do a telemark. But as I said, i ride with my friends and most of the time I try to inspired by them :).
Where do you usually ski? You participate in local contests in Czech. Do you also visit some glaciers?

I ski the most in Krkonoše where i live. I used to have some hill behind my house but there is a house now. There is couple of nice snowparks around. Some of them are new, some of them disappeared or they are not able to build anything up.
Anyway, sometimes small box and bunch of  friends are enough to have a great day!
I attempt some contest if I have time, most of the time here in Krkonoše. For me it is not about the contest itself, it is more about the atmosphere and possibility of meeting people I haven´t seen for a long time. three times I went to Prague to Apres Ski, where great shred with friends was. The view of Hradčany was also amazing.
Before I was skiing at Hintertux or Stubai or Livigno, but nowadays school and work takes a lot of time. I also climb or do another activities, so I prefer to ski for fun in Czech mountains and valleys :).


Snowpark Poniklá. Pic: Terka Nosková

I am also interested how is it with the jibskate in the world. Do you know more riders? Do you look for more information or search for any trends?

In general I can say every cross-country skier go jump sometimes after a training (at least we did that when I was pro athlete). Rails and other obstacles is a different story. Not a lot of people do it :D. I know Andy Newell from American team, who can sometimes jump rodeo. Some people from Czech ordered such a skis, but they are still not so much into the rails. I would like to challenge them by this! :)
Not so long ago I got an email from one Swedish rider about some improvements.
I learn everything about freestyle cross-country skiing by myself, but i attempted some camps, for example in Nový Hrozenkov and I am not afraid to ask for a help when i ma in some snowpark.
I discuss manufacturing of such a skis with one Czech freeski brand. Let´s see how it will end!

Thanks for your time and I wish you a good luck! See you in the mountains :)!
I thank you, this whole community of great people that I can be a part of and also all who read my essay till here :-D!! Take care and laugh! See ya! :-)


Snowpark Poniklá. Pic: Fotoateliér Vrchlabí - Jiří V. Novotný

THANKS TO MY SPONSOR

for great support!

.

FACTION Skis

.

Check more on factionskis.com.
 

©Copyright 2011 PETRA's BLOG | TNB